Följsam tisdagkväll.

Trodde det skulle bli dåligt väder denna kväll men det blev helt perfekt. Solen sken och det var lagom temperatur för hundträning i högt tempo. Jag själv höll min sedvanliga valpkurs på vår kursgård i Tygelsjö och jag var så på hugget...


Som vanligt fick valpägarna ta av kopplet så fort de trädde in på den inhägnade träningsplanen. Valparna delade upp sig i 2 grupper. Schappisen Signe och Labradoren lekte sin vilda lek medan Border Colllien och den lilla häftiga Cavaljeren lekte sin lugna fina lek. Det är häftigt att se hur valpar delar upp sig efter aktiviteten på leken.

Nä vi tyckte att de fått tillräckligt av den viktiga socialiseringen samlade vi ihop oss och började lära hunden att vara aktiv och delaktig i sin inlärning och träning - vi "klickade upp" hunden, dvs vi markerade varje gång som hunden bytte beteende.

Deltagarna tycker det är lite svårt det här med att förstå när man ska markera ett beteende och hur man ska se de små stegen fram mot ett mål. Jag lät de binda upp sina hundar (under instruktioner om hur det skulle gå till) och sen fick de "klicka varandra". Brukar vara en väldigt rolig stund och så var det även denna kväll.


Vi fortsatte jobba med själva inlärningen av klicker hos både hund och förare. Nästa var då shaping - forma fram ett beteende som hunden själv erbjuder. Nu skulle hunden göra en så enkel gren som att stoppa huvudet i en kon. Lätt om man lockar, ganska svårt om man shejpar och vi skulle som sagt shejpa.

Ser bra ut, eller hur? Men hmmm husse gjorde det där klassiska, det är viktigast att lyckas, inte att hunden får jobba med att tänka :-) Han satte lite godis inne i konen och vips så stoppade hunden in huvudet och jag fick den perfekta bilden haha... Han är go denna husse :-)

Därefter började hårdträningen med följsamhet. Vi jobbade med grundövningar mot beteendet FOT. Vi backade runt på planen, gick sicksack mellan koner, vi vände framåt så vi gick åt rätt håll med valpen längs vår vänstra sida och slutligen sicksackade vi mellan varandra.

Jag är så stolt över mina kursdeltagare. Både husse/matte och hundarna är så duktiga och alla tycker verkligen om att träna.

 

Jag råkade hitta mitt gamla väl utvecklade träningsmaterial som innehåller träningsdagbok och grundfärdigheter. Det var detta som gjorde mig så här taggad inför kvällens valpkurs. Åh vad jag älskar att hålla valpkurser!

 

Är du också sugen på att börja valpkurs eller någon av våra andra kurser? Nu ligger information och anmälan ute på hemsidan under kurser. Kurserna startar vecka 26. Kanske så ses vi?

 

/Instruktör Monica.

Skriv en kommentar

Kommentarer: 0